Nødvarsel på mobil- alt du trenger å vite

Nødvarsel på mobil- alt du trenger å vite

Lene Buch

02. jun 2023

I en tid preget av økt fokus på sikkerhet og beredskap, har mobiloperatørene og statlige aktører i Norge samarbeidet for å lage et nytt varslingssystem. Denne løsningen åpner opp for muligheten til å sende nødmeldinger til mobiltelefoner over hele landet på bare noen få sekunder. 

Hva er nødvarsel på mobil?
Hvordan ser et nødvarsel ut?
Nasjonal test av nødvarsel

 

Hva er nødvarsel på mobil?

Et nødvarsel går via mobilnettet, og ut til alle brukerne i et definert område. For at du skal kunne motta varsel og det vises på telefonen din må mobilen din:

  • være påskrudd
  • kobles til mobilnettet (4G/ 5G)
  • oppdateres med nødvendig programvare

 

I følge Regjeringens hjemmeside er det nye nødvarselssystemet på mobiltelefon et supplement til Sivilforsvarets sireneanlegg og politiets etablerte varslingsrutiner. Et slikt system gjør nå at myndighetene kan varsle befolkningen via mobiltelefonene deres i løpet av bare noen få sekunder. Dette gir en rask og tydelig kommunikasjon i tilfelle akutt fare eller farlige situasjoner. Politiet vil også kunne sende ut varsler som informerer om hva som skjer og gi råd om hvordan man kan beskytte seg selv.

 

Hvordan ser et nødvarsel ut?

Et nødvarsel er en tekst som legger seg på skjermen på telefonen din. Støtter telefonen din tekst til tale kan varselet også leses opp høyt. SMS og nødvarsel er ikke det samme. Når du får et nødvarsel vil mobilen din vibrere, og lage en høy lyd i ca. 10 sekunder, uavhengig om mobilen er på lydløs, du er en i samtale eller lignende. Teksten som dukker opp på skjermen vil være enten på norsk eller engelsk, alt ettersom hvilket språk du har innstilt telefonen din på. 

 

Nasjonal test av nødvarsel

Onsdag 14.juni rundt kl. 12:00 må du være forberedt på at det kan pipe og vibrere i telefonen din. Politiet vil da sende ut en test av nødvarsel til millioner av telefoner i Norge. Sivilforsvaret vil også teste sine over 1200 sireneanlegg. Det oppfordres til å snakke med spesielt barn og eldre, og forberede dem på at dette bare er test og ikke noe farlig. I grupper på flere mennesker vil denne testen merkes spesielt godt, da det vil være flere telefoner som lager lyd samtidig. Om du ikke ønsker å motta varsel må du enten sette telefonen i flymodus eller skru den helt av. Noen smartklokker og nettbrett vil også kunne motta varsel.

Les mer om nødvarsel på mobil her.

 

Ikke Nortel kunde enda?

Har du spørsmål om Nortel, våre abonnement og tjenester? Les mer om dekningen, abonnementene våre, eller send inn skjemaet