Snart sommerferie? Dette bør du huske på

Snart sommerferie? Dette bør du huske på

Lene Buch

19. jun 2023

Her er 5 tips til ting du bør ha tenkt igjennom før laptopen lukkes igjen.

Sommerferien er rett rundt hjørnet!  Som hvert år sniker den seg på raskere enn vi hadde regnet med. Da kan det være nyttig med en digital sjekkliste før man logger av og tar ferie med god samvittighet. Her er noen tips til deg som ansatt eller bedriftseier bør ha tenkt igjennom før laptopen lukkes igjen og sommerferien kan starte.

 

1. Ta unna det åpenbare: e-post-varsel og kalender

Begynn med å sett opp et e-post varsel som varsler de som forsøker å komme i kontakt med deg om at du har ferie. Varselet bør være informativt, ettersom det kan være eneste kommunikasjonslinje mellom deg og andre i bedriften, eller eksterne og kunder. Vær gjerne tydelig på om du er fullstendig utilgjengelig eller tilgjengelig sporadisk, og når du er tilbake for fullt samt hvor de kan nå deg dersom det haster.

Det samme gjelder kalenderen. Sett opp kalendermarkeringer de dagene du ikke er på jobb. På denne måten kan kollegene dine eller personer i samme organisasjon se at du er bortreist eller har ferie. Da slipper de bruke unødvendig mye tid på å prøve å få tak i deg med mindre noe haster.

 

2. Ikke la dekning, abonnementsstørrelse eller dårlige verktøy være det som gjør deg utilgjengelig

Vær utilgjengelig av de riktige årsakene: fordi du skal kose deg med familien, slappe av og være til stede der du er. Ikke la dårlig dekning, lav hastighet, lite data eller utdaterte verktøy være årsaken.

Dersom du eller bedriften har behov for at du er tilgjengelig sporadisk er det enkleste å sørge for at man har et bra mobilabonnement, med høy hastighet og god dekning uansett om du tilbringer ferien hjemme, utenlands, på hytta eller hos familie. Gode verktøy er viktig, og dette kan være alt fra PC til nettbrett eller smarttelefon som gjør at man kan jobbe fra hvor som helst.

Med abonnementet Nortel Grenseløs har du hele 10 GB data hver dag i Norge (60 GB i EU/ EØS, Storbritannia og Sveits pr. mnd.). Da er du klar til både jobb og fritid.

 

3. Ta vare på datasikkerheten

Om du skal ut å reise er det enkelt å bli utsatt for digitale sikkerhetsbrudd. Åpne og usikre trådløse nettverk kan i verste fall utsette deg og organisasjonen for fare ved at hackere kan få tilgang på sensitiv informasjon eller installere skadelig programvare på enhetene dine. Vær også forsiktig med PIN-koder eller innloggingsnøkler til ulike programmer, og sørg for at hverken din eller bedriftens datasikkerhet står på spill.

Det tryggeste er å benytte seg av usikrede trådløse nettverk i så liten grad som mulig, og heller surfe trygt på mobil data eller WiFi-nettverk du har tillit til. Les mer om trygg mobilbruk i ferien her.

Et annet velkjent uromoment er telefonsvindel – såkalt phising – via telefonanrop, melding eller e-post. Svar bare på anrop fra kjente nummer, og trykk ikke på lenker du får tilsendt på tekstmelding, e-post eller via sosiale medier. Dersom uhellet først er ute bør du bytte passord på brukere, sperre kredittkort du kan ha tilknyttet enhetene dine og kontakte mobiloperatøren din.

 

4. Unngå data-smell for bedriften …

Om det dukker opp et møte, webinar eller en oppgave du bare få unna så er det kjedelig om mangel på data står i veien. Det er ikke så gøy å få en ekstra regning i posten fordi man ble nødt til å jobbe mer enn man hadde forespeilet. Like kjedelig er det dersom du må bortprioritere en film til barna eller videosamtaler med kjente og kjære fordi du må være sikker på at abonnementet holder over ferien.

Dersom din bedrift allerede er Nortel-kunde er det nyttig å sjekke hvilket abonnement dere har. Er du ikke kunde hos oss? Ta kontakt så hjelper vi deg å velge løsninger og datapakker som passer deg og din bedrifts behov.

 

5. … og familien!

I ferien er det tid for å slappe av og kose seg. Da er det greit å slippe stresse over tomme datapakker, og vite at du har nok data til all planleggingen og aktivitetene sommeren ofte byr på.

Det er dessuten enkelt å sjekke hvordan forbruket ligger an på Nortel-appen for å sørge for at forbruket ikke overgår abonnementet. 

God bekymringsfri, avkoblet, men påkoblet sommer ønskes fra oss i Nortel!

 

Ikke Nortel kunde enda?

Har du spørsmål om Nortel, våre abonnement og tjeneste ? Les mer om dekningenabonnementene våre, eller send inn skjemaet

Les om våre mobilabonnement