Hvordan gi ekstra beskyttelse til kontoene dine

Hvordan gi ekstra beskyttelse til kontoene dine

Lene Buch

30. jan 2023

Det er viktig å beskytte kontoene dine med sterke passord slik at uvedkommende ikke får tilgang til viktig informasjon. Selv om du lager gode passord kan det likevel være lurt å benytte seg av totrinnsbekreftelse og multifaktorautentisering der det er mulig. Men hva er egentlig dette, og hvordan fungerer det?

Hva er multifaktorautentisering?
Hva er totrinnsbekreftelse?
Hvordan legge til multifaktorautentisering?

 

Hva er multifaktorautentisering?

Multifaktorautentisering (MFA) er en ekstra sikkert for å beskytte kontoene dine selv om du bruker sterke passord. Du kan se på det som et ekstra sikkerhetsnivå for innlogging. Du vil nok aldri kunne beskytte deg helt mot et angrep på kontoene dine, men du kan redusere risikoen betydelig. Multifaktorautentisering er et godt tiltak som gir ekstra beskyttelse for å sikre kontoer og informasjon.

De ulike faktorene for multifaktorautentisering er ofte:

  • Noe du vet, for eksempel brukernavn eller passord
  • Noe du har, for eksempel engangskode eller kodegenerator
  • Noe du er, for eksempel ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk

Den mest vanlige formen for multifaktorautentisering er totrinnsbekreftelse.

 

Hva er totrinnsbekreftelse?

Totrinnsbekreftelse fungerer på denne måten: du logger inn på en konto med passordet ditt, i tillegg til en kode du får tilsendt på SMS, mail eller via egen app. Vanligvis kommer denne koden på SMS. Ved å aktivere totrinnsbekreftelse kan ikke fremmede logge inn på kontoene dine selv om de har passordet ditt, og det blir også enklere å vite om noen prøver å få tilgang til kontoen din. Om fremmede prøver å få tilgang til kontoen din vil du sannsynligvis motta en kode på for eksempel SMS, som skal brukes til innlogging. Er det ikke du som prøver å logge inn, vet du at det er noen andre som prøver seg. Da kan det være lurt og umiddelbart endre passord på kontoen det gjelder. 

Om du har logget deg på via BankID har du allerede brukt totrinnsbekreftelse. Her er det ikke nok med bare brukernavn og passord, men du må også bekrefte at det er du som logger inn ved å bruke en kodebrikke (fysisk kodebrikke, eller app), i tillegg til å logge inn med ditt egendefinerte passord.

 

Hvordan legge til multifaktorautentisering?

Når du logger inn på en konto eller nettsted får du ofte beskjed om at du kan legge til multifaktorautentisering om du ønsker. Du kan også gå inn på innstillinger og videre til passord eller sikkerhet der hvor du logger inn, og se om det er et alternativ å legge til dette ekstra steget på innloggingen din.

Ved å følge disse stegene, i tillegg til å ha sterke passord, er du godt rustet mot angrep fra folk som prøver logge på eller stjele informasjon fra kontoene dine.

 

Ikke Nortel kunde enda?

Har du spørsmål om Nortel, våre abonnement og tjenester? Les mer om dekningenabonnementene våre, eller send inn skjemaet