Gjør Norgesferien bedre med disse appene

Gjør Norgesferien bedre med disse appene

Lene Buch

29. jun 2022

Enten du skal reise, jobbe innimellom feriedagene eller ta helt fri: Mobilen kan bli din gode hjelper og gjøre ferien enda bedre.

En rapport fra Virke Reiseliv viser at 8 av 10 nordmenn planlegger sommerferie i år. 49% av disse sier de skal tilbringe ferien utenlands. Det vil si at det fortsatt er veldig mange oss som skal bruke vårt langstrakte, vakre land som sin feriedestinasjon i år også. Vi har samlet noen gode tips til deg som skal tilbringe ferien i en av Norges mange vakre fjell, fjorder eller byer.

Det praktiske:

·       Dagens vær finner du ved å se ut av vinduet, men hvordan blir det de neste timene og dagene? Yr, Storm, Badetemperatur og andre værapper er essensielle for å følge med på hvordan været utvikler seg der du er.

·       To betal-app’er som kan hjelpe deg underveis på reisen er Ferjetid og Trafikkmelding. Den første hjelper deg til å time reisen din frem mot ferjesteder, mens den andre oppdaterer deg på trafikkmeldinger i det området hvor du befinner deg.

·       Mitt Nortel appen er essensiell for å passe på at man ikke overgår abonnementsgrensen – eller enda bedre, for å kunne bestille mer dersom man har behov for det.

 

Av hensyn til hyggen:

·       Apper som Storytel, Fabel eller Audible gjør at du kan slappe helt av, samtidig som du lytter til dine favorittbøker i sommer.

·       Dersom du foretrekker å lese selv, men ikke ønsker å fylle bagasjen med ekstra vekt kan Kindle, Goodreads eller Apple Books være midt i blinken.

·       God musikk eller en podcast på øret er et must for de fleste: last ned sanger på forhånd, eller stream direkte på apper som Spotify, Tidal, Apple Music eller Youtube Music.

·       Ulike streamingtjenester, fra Disney+, HBO og Netflix til TV2 Play, Dplay og NRK TV gjør at man kan følge med på sommerens sportsbegivenheter eller slappe av med en serie eller film.

·       Radio eller nettavisapper: i dag har de fleste avisene egne apper for å følge med på nyhetsstrømmen. Apper som Peil og PressReader gir deg en oppsummering av nyhetene fra alle avisene.

 

For bilferien:

·       Google Maps, Maps fra Apple, TomTom og Waze er eksempler på apper som gjør bilturen – og ikke minst navigasjonen – enda enklere. Foretrekker du et større oversiktsbilde, som i gamle dager, kan apper som Norgeskart og Gule Sider være til hjelp. Det er mye man kan gjøre med disse appene! På appene kan du løpende oppdatere om du foretrekker å kjøre utenfor motorvei, ønsker å unngå bomstasjoner eller legge inn stoppesteder langs veien.

·       Apper som VisitNorway og FieldTrip gjør det mulig å se severdigheter i nærheten av deg, eller langs veien.

·       (Også her er streamingstjenestene din gode venn, spesielt for de som skal på langturer med utålmodige passasjerer!)

·       Trenger du bil? Apper som Nabobil, Hyre eller bilkollektivet gjør det enkelt å låne bil utenfor de store selskapene, som også har egne apper.

 

For turferien:

·       Ut.no, NJFF-appen, Sjøkart fra Gule Sider, DNT Sjekkut eller DNT Hyttebetaling er alle nyttige apper for å få oversikt over alt fra turstier og fiskesteder til ledige hytter og båter til utlån.

·       Nettsider som Turkart Norge eller Norgeskart er også enkle å navigere seg på dersom du har god dekning og tilstrekkelig med data på mobilen – for eksempel om du har Nortel-abonnement med grenseløs data.

·       Hvis du kjører budsjett-ferie der hver krone teller, kan du gjøre mange matkupp fra serveringssteder og butikker som selger varene billig frem mot stengetid. Samtidig bidrar du til redusert matsvinn, slik at du kan spise med ekstra god samvittighet. Too good to go-appen gir god oversikt. Tilbudet er selvsagt større i store byer og tettbygde strøk, men du kan finne gode tilbud på bensinstasjoner, dagligvarebutikker og serveringssteder over hele landet.  

 

Apper for å navigere:

·       Google Maps, Apple Maps, Google Earth eller MAPS.ME er alle apper hvor du enkelt kan finne fram dit du vil. Appene gjør det også mulig å lagre steder, se anbefalinger eller søke opp mulige steder å dra. Dersom du går tom for, eller ikke har mulighet til å kjøpe mer data kan det være nyttig å laste ned kartene.

·       Yelp og OpenTable er de mest brukte appene for å finne restauranter, se hvor fornøyd tidligere besøkende har vært eller finne anbefalinger.

 

Apper for å kommunisere:

·       Apper som Google Translate eller Camera Translator kan bli en reddende engel dersom man har forvillet seg et sted og trenger hjelp, skal bestille på en lokal restaurant eller bare ønsker å lære seg nye ord. Ønsker du å ta det enda ett steg kan du jo prøve deg på apper som Duolingo eller Babbel for å lære deg noen gloser på forhånd, eller mens du er der?

·       Meldingstjenester som iMessage, Messenger, WhatsApp eller Viber er lure å ha for å kunne kommunisere enklest mulig med venner og familie, særlig dersom de også er i utlandet. Med Nortels Grenseløse mobilabonnement har du 27GB data i EU og EØS inkludert, og det er alltid gratis å ringe eller sende melding herfra til norske numre.

 

 Apper for å holde deg og mobilen trygg:

Det kan være greit å ta noen forholdsregler når du er på reise, både for din og mobilens sikkerhet.

·       De fleste forsikringsselskap har i dag apper som gjør det enkelt å finne forsikringskort, samt å se hva som er inkludert i for eksempel reiseforsikringen.

·       VPN (Virtual Private Network) eller antivirus-apper som NordVPN og Avast gjør at du føle deg enda tryggere på at du surfer trygt og anonymt.

·       Dersom uhellet skulle være ute og du mister telefonen, eller mistenker at den er stjelt er det nyttig å ha apper som Find My iPhone, Find My Phone eller Tile gjør at du kan koble til og se hvor eiendelene dine er.

 


Og du? Husk å sørge for nok data før du reiser på tur! Med Mitt Nortel appen kan du enkelt følge med på databruker din. I tillegg kan du kjøpe ekstra data om du skulle gå tom. Med abonnementet vårt Grenseløs er du klar for det meste ferien måtte by på, her har du nemlig hele 10 GB data hver dag. Da slipper du bekymre deg over tomme datapakker når du er på reise. Alle våre mobilabonnement har selvfølgelig Telenor-dekning. Med god dekning kan du føle deg trygg på at du kan kommunisere og surfe i alle Norges kriker og kroker. 

 

Ta ferie med god samvittighet!
Ferien er til for å nytes. Det betyr ofte å legge fra seg de digitale hjelpemidlene med jevne mellomrom. Med de rette forholdsreglene kan man med god samvittighet legge fra seg mobil, e-poster og PC når ferien skal nytes maksimalt. Da gjelder det imidlertid å kunne slappe helt av, og ikke måtte uroe seg for hverken regninger, ubesvarte anrop fra kollega og kunder. Sett opp et e-post varsel via appen du eller jobben bruker, eller legg igjen en telefonsvarer dersom du ikke kan nås. Pass på å si ifra om, eller når du har anledning til å svare og hvor lenge du eventuelt er utilgjengelig.

 

Ta ferie med god samvittighet. Følg disse tipsene før du lukker igjen laptopen.