5G nett

Fremtidens mobilnett

Fremtidens mobilnett

Lene Buch

01. sep 2021

Telenor har åpnet sitt 5G nett i noen områder. Gled deg til lynraske opplevelser!

Telenor har åpnet sitt 5G nett i noen områder, det betyr at 5G nettet også er åpent for Nortel kunder i de samme områdene. 5G-teknologi er en spennende utvikling av mobilnettet! Telenor dekningen du har på ditt Nortel mobilabonnement er et av verdens beste, og de fleste av oss kan allerede ringe, sende meldinger og surfe uten problemer. 5G vil også til en viss grad kunne erstatte fast bredbånd, som ADSL og fiber, siden overføringshastighetene vil være så høye. I tillegg kan det bli rimeligere i det lange løp.

Når vil 5G være tilgjengelig i mobilnettet?

5G og 4G vil komplettere hverandre i lang tid framover. Du vil for eksempel fortsatt kunne ringe med 4G, selv nå som vi har 5G. Teknologien vil komme overalt der hvor du har 4G i dag. De fleste nye mobiltelefoner som lanseres i 2020 vil være 5G kompatible. 5G-mobilene vil automatisk koble seg på 5G-nettet etterhvert som det blir skrudd på rundt omkring i Norge. 5G er inkludert i ditt Nortel mobilabonnement.

5G Enkelt forklart

5G er en teknologi i mobilnettet til Telenor og er tilgjengelig for alle Nortels abonnenter som har kompatible apparater i utbygde områder. Hvis vi sammenligner mobilnettet med en vei, er 3G en toveis motorvei. Videre kan 4G og 5G kan betraktes som flerfelts motorveier, men 5G har mange flere filer (kapasitet) og mye høyere fartsgrense (hastighet). 5G-nettet vil kunne håndtere milliarder av tilkoblede enheter. Og da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men alt fra autonome biler til sensorer, medisinsk utstyr og fabrikker. 

Hastighet måles i Mbit/s (megabit per sekund), det vil si hvor mye data som kan sendes og mottas per sekund. Med 5G forventes det å oppnå over 1000-2000 Mbit/s under optimale forhold. Sammenligner vi det med de raskeste standarder for 4G, får vi på disse kun fra 150 Mbit/s til 450 Mbit/s under optimale forhold. Responstid (også kalt ping) er tiden det tar fra "å be om noe til du får det". I spill er responstid spesielt viktig for å kunne agere raskest mulig. Dersom noen må ha en akutt og komplisert operasjon og nærmeste spesialist er timevis unna, kan man gjennomføre fjernkirurgi via 5G. Det vil si at spesialisten utfører operasjonen via en robot på det lokale sykehuset, med perfekt videooverføring og helt uten forsinkelser i bevegelsene.

5G er inkludert i ditt Nortel abonnement!

Ønsker du grenseløs bruk og Telenordekning?

Les mer og bestill Grenseløs