Nå blir det felles standard for mobilladere

Nå blir det felles standard for mobilladere

Lene Buch

04. nov 2022

Du har sikkert hørt snakk om det allerede, men nå er det altså bestemt: det blir en felles lader for “alt”. Dette betyr en enklere hverdag for forbrukerne, og er samtidig en stor miljøgevinst som skal føre til mindre elektronisk avfall.

Hvilke produkter gjelder dette tiltaket for?
Hva blir den nye standarden?
Hvilke fordeler gir et slikt tiltak?

Hvilke produkter gjelder dette tiltaket for?

På Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (NKOM) sine nettsider opplyses det om at følgende produkter får standard ladekabel:

  • Mobiltelefoner 
  • Nettbrett og lesebrett  
  • Digitalkameraer og videospillkonsoller  
  • Høretelefoner (hodetelefoner og øretelefoner)  
  • Bærbare høyttalere  
  • Trådløse mus og trådløse tastaturer  
  • Bærbare navigasjonssystemer   
  • Bærbare pc-er 

Tiltakene vil gjelde fra slutten av 2024 på de fleste produkter, bortsett fra bærbare pc-er. Her vil reguleringen tre i kraft utpå våren 2026.

Hva blir den nye standarden?

Det er USB-C som blir den nye standarden, en ladekabel du sikkert allerede har i hus. Alle Android-telefoner har for eksempel allerede USB-C-port. Apple må derimot gjøre store endringer da deres telefoner og ørepropper i dag benytter seg av Lightning-kontakter.

 

Hvilke fordeler gir et slikt tiltak?

Det at alle dine tekniske duppeditter bruker samme ladekabel får mange fordeler. Den aller største gevinsten er at det skal redusere mengden elektronisk avfall vi produserer. Dette er gode nyheter for miljøet. Reguleringen setter nemlig ikke bare krav om at produktene skal produseres og selges med USB-C-port, men den gir også forbrukerne valget om å kjøpe produktet med eller uten ladekabel. I følge EU-kommisjonen eier en gjennomsnittlig forbruker tre mobilladere, men bruker bare to av dem jevnlig. For deg som forbruker vil dette si at du egentlig bare trenger ha en ladekabel tilgjengelig. Du slipper dermed å ha flere ulike ladere liggende på kontoret eller stuen, og det blir mye enklere å både låne eller kjøpe ny lader om du skulle trenge en på farten.

 

Ikke Nortel kunde enda?

Har du spørsmål om Nortel, våre abonnement og tjenester? Les mer om abonnementene våre, eller book tid til en uforpliktende samtale med våre bedriftsrådgivere

Les om våre mobilabonnement