kollega-tar-selfie-5g

5G enkelt forklart

5G enkelt forklart

Lene Buch

23. nov 2022

5G-nettet bygges stadig ut, og er på full fart framover. Det sies at 5G er “fremtidens mobilnett”, men hva vil dette egentlig si? Hvem har den beste hastigheten og største dekningsgraden av 5G? Hva er egentlig forskjellen på 4G og 5G, og hvor raskt er 5G-nettet?

5G ”fremtidens mobilnett”
Hvem har raskest 5G-nett?
Hva er hastigheten på 5G- nettet?
Hva skjer med 4G?


5G “fremtidens mobilnett”

5G er femte generasjons mobilnett, og etterkommeren til 2G, 3G og 4G. Det aller meste av datatrafikken foregår i dag over 4G og 5G-nettet. For å enkelt forstå hvor raskt 5G er, kan vi sammenligne mobilnettet med en vei. Se for deg at 3G er en landevei, og 4G og 5G en flerfelts motorvei. 5G har mange flere filer (kapasitet) og mye høyere fartsgrense (hastighet). 5G-nettet vil kunne håndtere milliarder av tilkoblede enheter. Da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men alt fra selvkjørende biler til sensorer, medisinsk utstyr og fabrikker. 5G-nettet vil by på nærmest null forsinkelser, lynrask hastighet, og en enorm kapasitet. Ikke rart vi kaller det “fremtidens mobilnett”? De aller fleste telefoner som er blitt laget etter 2020 støtter 5G.

 

Hvem har raskest og best 5G-nett?

Telenors mobilnett scorer høyest på hastighet for femte året på rad. Mobilnettet får også tittelen "Beste mobilnett" av Ooklas Speedtest som står bak disse målingene. For å få denne tittelen må mobiloperatøren vinne to kategorier:
- Norges raskeste mobilnett
- Norges beste dekning

Les mer om Ooklas Speedtest her.

 

Hva er hastigheten på 5G-nettet?

Vi måler hastighet i megabit per sekund (Mbit/s), det vil si hvor mye data som kan sendes og mottas per sekund. Med 5G forventes det å oppnå over 1000-2000 Mbit/s under optimale forhold. De raskeste standarder for 4G ligger på rundt 150-450 Mbit/s. Du får altså lynrask hastighet med nesten null forsinkelser med det nye 5G-nettet.

For å forstå hvor raskt 5G-nettet egentlig er kan vi komme med et par eksempler. Du trenger for eks. bare 25 Mbit/s for å strømme en serie eller film med den høyeste kvaliteten tilgjengelig (4K). Å lese nettaviser krever ca. 2 Mbit/s, en videosamtale ca. 5 Mbit/s og gaming krever rundt 10 Mbit/s.

 

Hva skjer med 4G?

3G-nettet ble stengt ned for å øke kapasiteten til 4G-nettet, så hva skjer nå som 5G-nettet bygges mer og mer ut? Om du ikke har en telefon som støtter 5G, er det ingen grunn til bekymring. 4G og 5G vil fortsette å eksistere side om side i mange år framover. 5G går ikke på bekostning av 4G, så du vil fortsatt kunne bruke 4G som normalt. 4G-nettet vil altså ikke bli noe dårligere eller stenges ned.

 

Ikke Nortel kunde enda?

Har du spørsmål om Nortel, våre abonnement og tjenester? Les mer om abonnementene våre, eller book tid til en uforpliktende samtale med våre bedriftsrådgivere

Les om våre mobilabonnement